- Ταξιαρχών, μονή
- Ονομασία με την οποία είναι γνωστά διάφορα μοναστήρια:
1. Αιγίου. Ανδρικό μοναστήρι του νομού Αχαΐας, το οποίο εξαρτάται από τη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Kτήτορας του παλαιού μοναστηριού που βρισκόταν ψηλότερα είναι ο όσιος Λεόντιος (πέθανε το 1450) όπου και σώζεται ο τάφος του. Στο παλαιό μοναστήρι υπάρχει η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ με τοιχογραφίες του 16ου αι. Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε το 1500 και ξαναχτίστηκε στη σημερινή του θέση στις αρχές του 17ου αι. Στον περίβολο του μοναστηριού βρίσκονται 3 παρεκκλήσια, ενώ έξω από αυτόν άλλα 3. Το 1772 το μοναστήρι πυρπολήθηκε από Αλβανούς επιδρομείς και το 1782 άρχισε η ανακαίνισή του. Στο μουσείο φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια: λειψανοθήκες, άμφια, χρυσοκέντητοι επιτάφιοι (ένας του 1590, άλλος του 1658) κ.ά. Διατηρεί βιβλιοθήκη με 4.000 τόμους βιβλίων, χειρόγραφους κώδικες κλπ.
2. Κρεμαστών. Ανδρικό μοναστήρι του νομού Λασιθίου, κοντά στις Βρύσες Μιραμπέλλου, αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, το οποίο εξαρτάται από τη Μητρόπολη Πέτρας. Η ίδρυση του μοναστηριού ανάγεται στον 16o αι. και η ονομασία του Κρεμαστών οφείλεται στο γεγονός, ότι από μακριά φαίνεται σαν να κρέμεται.
3. Παμμεγίστων (Νέας Επιδαύρου). Γυναικείο μοναστήρι του νομού Αργολίδας, στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου, το οποίο εξαρτάται από τη Μητρόπολη Αργολίδας. Είναι άγνωστος ο χρόνος ίδρυσής του, πάντως πιθανολογείται γύρω στο 1450. Γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξή του έχουμε σε σιγίλιο του 1593. Ύστερα από πολλές περιπέτειες, το μοναστήρι μετατράπηκε, το 1945, σε γυναικείο, χτίστηκε και αγιογραφήθηκε το καθολικό του, προστέθηκαν νέες πτέρυγες κελιών, ξενώνας κλπ. Έχει μικρή βιβλιοθήκη με χειρόγραφα και έντυπα βιβλία.
4. Παμμεγίστων (Ξάνθης). Ανδρικό μοναστήρι του νομού Ξάνθης, το οποίο εξαρτάται από τη Μητρόπολη Ξάνθης. Χτίστηκε τον 15o αι., το καθολικό του όμως, βυζαντινού αγιορείτικου τύπου, είναι νεότερο, του 16ου αι. Στεγάζει εκκλησιαστική σχολή.
5. Πιθαρίου (Λέσβου). Ανδρικό μοναστήρι της Λέσβου, κοντά στην Ερεσό, το οποίο εξαρτάται από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αι. Το 1931 καταργήθηκε και ανασυστάθηκε το 1940. Ανάμεσα στα χρόνια 1962-67 λειτούργησε στο μοναστήρι το Σωφρονιστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδας (για τους άγαμους κληρικούς που καταδικάζονταν σε ποινές περιορισμού από εκκλησιαστικά δικαστήρια). Ανακαινίστηκε το 1962. Το σημερινό καθολικό χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι.
H εκκλησία των Ταξιαρχών, στη Δεσφίνα.
Dictionary of Greek. 2013.